Izaberite stranicu

Trideset deveta pozorišna premijera Studio Centra

 

U nedelju, 5. juna, 2022. godine, na Kamernoj sceni “Studio”, odigrana je trideset deveta pozorišna premijera Studio Centra – „Ovo nije bajka“.

Šta se desi kada mlada osoba dođe u situaciju, da zbog lošeg materijalnog stanja, biva maltretirana i odbačena od svojih vršnjaka? Kako se ona tada bori i nosi sa tim, kako reaguju roditelji, a kako sistem? Zašto nasilnici uvek budu zaštićeni? Zasnovano na istinitom događaju!

„Ovo nije bajka“ je pozorišna predstava Studio Centra koja pokušava da pronađe odgovore na ova pitanja. Predstava prati dve paralelne priče koje se međusobno prepliću. Prva je motivisana, istinitim događajem koji je potresao Srbiju tokom prošle godine kada je jedna trinaestogodišnja devojčica pretrpela najpre verbalno, a potom i fizičko nasilje u svojoj školi, zato što nije izgledala po „standradima“ koje su njene vršnjakinje propisale, kao i zbog njenog lošijeg materijalnog stanja.

Druga priča prati sudbinu Devojčice sa šibicama, iz bajke Hansa Kristijana Andersena, u kojoj će glavna junakinja iz prve priče pronaći svoju utehu i mir, koji joj je nakon psihičkog lečenja, od nasilja koje je pretrpela, preko potreban.

Pozorišna predstava „Ovo nije bajka“ direktno komunicira sa publikom o motivima i uzrocima diskriminacije dece i mladih koji su lošijeg materijalnog stanja, ženskog su pola i druge nacionalne pripadnosti. Motivi su im pogrešni uzori, koje neretko, čine i sami roditelji, a uzroci leže u primitivnim televizijskim i internet sadržajima, dostupnim i namenjenim mladoj populaciji. Predstava je namenjena mladima uzrasta od 13 i više godina.