Izaberite stranicu

Ako bi nas neko pitao, po čemu ćemo pamtiti sezonu koja je iza nas, rekli bismo im po PREMIJERAMA, kojih je bilo – 5. 

 

Ali nije stvar samo u brojci, već u činjenici da je svih pet predstava Studio Centra izazvalo veliko interesovanje mlade i druge publike, koji su imali priliku, da pored predstava upoznaju i novi pozorišni prostor Kamerne scene „STUDIO“.  

 

Sve je počelo početkom decembra, kada je u okviru Trećeg Angažman Festa , premijerno izvedena prva ovosezonska predstava: KAVEZ,  koja je rađena po motivima jednog od najpoznatijih romana iz zlatnog doba naučne fantastike “Cveće za Aldžernona”, ovenčanim nagradama Hugo i Nebula. Priča prati Čarlija Gordona, prvog čoveka kome je inteligencija hirurški povećana. Rođen sa izrazito niskim koeficijentom inteligencije, izabran je kao savršen kandidat za eksperimentalni hirurški zahvat. 

Adaptaciju priče, radio je Vasilije Krstić, koji, uz Nađu Marjanović, potpisuje i režiju.
Predstava „Kavez“ je realizovana u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, a podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja. 

 

 

U februaru smo iznenadili publiku sa jednom genijalnom predstavom o genijalnim prijateljicama – LUTKE,  inspirisanu romanom Elene Ferante „Moja genijalna prijateljica“.
“Lutke” su priča o svemu onome što prijateljstvo nosi sa sobom. Zbog toga je to priča o svima nama. O svim onim fazama koje smo prošli, ili prolazimo sa svojim srodnim dušama.
A pošto je u ovoj predstavi sve genijalno, genijalne su i dve mlade glumice, koje ovu priču nose u jednom dahu: Milica Vrzić i Nina Mrđa. Njih dve su napisale i tekst, dok je predstavu režirao Nenad Radović. 

 

 

Do nove premijere, treće u sezoni, čekalo se tačno mesec dana. Krajem marta, premijerno je, na Kamernoj sceni „Studiož“, izvedena „ŠEĆERNA VODICA“ po tekstu Leona Kovkea.
Ovo je priča o nedostatku samopouzdanja, o neshvaćenosti i potrebi da se mlada osobe nametne u svom društvu. Ovo je priča i o ljubavi, ali i prvom seksualnom činu u životu jedne mlade osobe.
U predstavi igraju polaznici Studio Centra, pretežno srednjoškolci, a predstavu su režirali; Nenad Radović i Ivana Vuković.    

 

 

Dve nedelje kasnije, tačnije, 10. aprila, dogodila se i četvrta premijera Studio Centra u sezoni: „KAO DA SMO BILE NEKAD – (O Magi)“, kao autorski projekat mlade glumice Ane Vučić.
Predstava o jednoj od najznačajnijih umetnica rok kulture osamdesetih godina, članici jednog od najkvalitetnijih rok bendova na ovim prostorima – EKV, Margiti Stefanović Magi, ispričana iz dva ugla, iz ugla majke i iz ugla same Magi.
Kompletnu predstavu (tekst, režiju i glumu) uradila je Ana Vučić.  

 

 

Početkom juna meseca, sačekala nas je i peta pozorišna premijera u sezoni – OVO NIJE BAJKA, koja je rađena po tekstu, zasnovanom na istinitom događaju koji je napisao Nenad Radović.
Šta se desi kada mlada osoba dođe u situaciju, da zbog lošeg materijalnog stanja, biva maltretirana i odbačena od svojih vršnjaka? Kako se ona tada bori i nosi sa tim, kako reaguju roditelji, a kako sistem?
U predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju, kao sve češćoj pojavi u našim školama, igraju mlađi polaznici Pozorišnog studija, Studio Centra (od petog do osmog razreda), a namenjena je njihovim vršnjacima.

 

 

Pored novih predstava, tokom jeseni, igrali smo i neke stare, dobro poznate naslove: „Je l’ imaš gram?“ i „Deca na internetu 2“, a u decembru, uspešno smo organizovali i Treći Angažman Fest u saradnji sa Domom omladine Beograda i Malim pozorištem „Duško Radović“, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. 

Sve predstave su u sezoni 2021/2022 odigrane ukupno 35 puta, a afirmisana je i nova pozorišna scena u Beogradu – Kamerna scena „Studio“ na Vračaru. 

Od septembra meseca će sve navedene predstave nastaviti svoj pozorišni život.