OVO NIJE BAJKA

Predstave na repertoaru

Trideset deveta pozorišna premijera Studio Centra

Tekst: Nenad Radović
Režija: Nenad Radović, Ivana Vuković
Igraju polaznici Studio Centra:
Feđa Teofilović, Nina Gajić, Lana Neškov, Vuk Milovanović, Ana Mrđanov, Matej Aksentijević, Mihailo Atanasijević, Lena Mrđa, Elena Protić, Matej Vranešević, Aleksa Savić i Nastasja Aleksić.
Produkcija: Studio Centar
Preporučeni uzrast: 13+

Šta se desi kada mlada osoba dođe u situaciju, da zbog lošeg materijalnog stanja, biva maltretirana i odbačena od svojih vršnjaka? Kako se ona tada bori i nosi sa tim, kako reaguju roditelji, a kako sistem? Zašto nasilnici uvek budu zaštićeni? Zasnovano na istinitom događaju!

„Ovo nije bajka“ je pozorišna predstava Studio Centra koja pokušava da pronađe odgovore na ova pitanja.  Predstava prati dve paralelne priče koje se međusobno prepliću. Prva je motivisana, istinitim događajem koji je potresao Srbiju tokom prošle godine kada je jedna trinaestogodišnja devojčica pretrpela najpre verbalno, a potom i fizičko nasilje u svojoj školi, zato što nije izgledala po „standradima“ koje su njene vršnjakinje propisale, kao i zbog njenog lošijeg materijalnog stanja.

Druga priča prati sudbinu Devojčice sa šibicama, iz bajke Hansa Kristijana Andersena, u kojoj će glavna junakinja iz prve priče pronaći svoju utehu i mir, koji joj je nakon psihičkog lečenja, od nasilja koje je pretrpela, preko potreban.

Pozorišna predstava „Ovo nije bajka“ direktno komunicira sa publikom o motivima i uzrocima diskriminacije dece i mladih koji su lošijeg materijalnog stanja, ženskog su pola i druge nacionalne pripadnosti.  Motivi su im pogrešni uzori, koje neretko, čine i sami roditelji, a uzroci leže u primitivnim televizijskim i internet sadržajima, dostupnim i namenjenim mladoj populaciji. Predstava je namenjena mladima uzrasta od 13 i više godina.